Uusi työntekijä oppisopimuksella

Mikäli haluat kouluttaa oppisopimuksella uuden työntekijän, toimi näin:

  1. Tarkista työpaikkasi soveltuvuus oppisopimuspaikaksi tai kysy asiaa alueesi oppisopimustoimijalta.
  2. Jos sinulla ei ole vielä oppisopimusopiskelijaa, etsi sellaista esim. ilmoituksella somessa , ammatillisissa verkostoissa tai yhteistyössä TE-palvelujen kanssa
  3. Jätä oppisopimuspaikkailmoitus työpaikkasivustoille kuten Duunitori, Mol.fi ja Oikotie.Kun sopiva oppisopimusopiskelija löytyy, ota viimeistään tällöin yhteyttä alueesi oppisopimustoimijaan. Mieti olisiko molempien osapuolten kannalta järkevää kokeilla soveltuvuutta tutustumisella ilman työsuhdetta* vai solmitko vähintään neljän kuukauden työsopimuksen hänen kanssaan. Mikäli palkkaat kuluvana vuonna ysi- tai kymppiluokan päättäneen, voit saada korotettua koulutuskorvausta. Työttömän työnhakijan palkkaamiseen voi saada palkkatukea alueesi TE-toimistosta.
  4. Oppisopimustoimisto tai -keskus suunnittelee oppisopimuskoulutuksen yhdessä opiskelijan ja työnantajan kanssa sekä antaa tarvittavaa tukea ja ohjausta työpaikalle koulutuksen aikana.

*Soveltuvuuden kokeilu

Oppisopimuksen soveltuvuutta työnantajalle ja opiskelijalle voi kokeilla ilman sitoumuksia. Tutustuminen on 1–6 kk kestävä harjoittelujakso, jolloin oppisopimusopiskelija ei ole työsuhteessa. Kokeilu on opiskelijalle sekä työnantajalle käytännöllinen tapa selvittää, sopivatko osapuolet toisilleen ja voisiko oppisopimuksen solmiminen olla toimiva ratkaisu.

Harjoittelun aikana työnantaja näkee, kuinka sitoutunut opiskelija on työhön ja kuinka motivoitunut hän on oppimaan. Harjoittelu tarjoaa myös mahdollisuuden selvittää, kuinka soveltuva opiskelija on alalle ja työyhteisöön sekä millainen asenne hänellä on. Kysy lisää alueesi oppisopimustoimijalta.