Nuoren oppisopimus

Teeleidiin rekrytoitu opiskelija oppisopimuksella

Oppisopimus on työelämälähtöinen tapa opiskella ammatti. Se sopii kaikille 15 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Oppisopimus on aina yksilöllinen.

Oppisopimuksen voi aloittaa useilla eri tavoilla, ja siihen voi myös valmentautua.

Oppisopimus sopii nuorille. Aloita vaikka heti peruskoulun jälkeen.

Voit kokeilla oppisopimusopiskelua ennakkojaksolla, osallistua ammatilliseen koulutukseen valmistavaan koulutukseen tai opiskella ensimmäiset kaksi vuotta tutkinnosta oppilaitoksessa. Tapoja on useita, mikä on sinulle sopivin? Kysy vaihtoehdoista alueesi oppisopimustoimijalta.

OPPISOPIMUS heti peruskoulun jälkeen

Voit aloittaa oppisopimusopiskelun heti saatuasi peruskoulun päätökseen. Mikäli aloitat oppisopimuksen sinä vuonna kun päätät ysi- tai kymppiluokan, työnantajallesi maksetaan korotettua koulutuskorvausta. Työnantajalle maksettu koulutuskorvaus on tarkoitettu sinun tarpeesi huomioivaan tukeen sekä ohjaukseen.

Voit kertoa työnantajalle korotetusta koulutuskorvauksesta hakiessasi työpaikkaa oppisopimuksen suorittamiseen. Katso kuinka oppisopimuspaikkaa haetaan:

AMMATTIOpinnot loppuun työpaikalla

Sinulla on mahdollisuus hakeutua oppisopimukseen ammattiopistosta. Suoritat tässä tapauksessa tutkintosi loppuun työpaikalla, työsuhteessa.  Oppisopimukseen siirtymistä varten sinulla täytyy olla työpaikka sekä suunnitellusti edistyneet opinnot, jolloin hallitset ammatin perustaidot ja pystyt itsenäiseen työhön. On hyvä suorittaa YTO-aineet (yhteiset tutkinnon osat) ennen siirtymistä oppisopimukseen.

Mikäli olet kiinnostunut opiskelemaan osan tutkinnosta työsuhteessa, on hyvä pyrkiä valitsemaan työssäoppimispaikat tai esimerkiksi kesätyöpaikat oppisopimusta silmällä pitäen. Voit itse tehdä aloitteen siirtymiseen ottamalla yhteyttä esim. opinto-ohjaajaasi.  Oppilaitoksilla voi olla erilaisia ehtoja oppisopimukseen pääsyyn.

Tästä kouluttautumispolusta tai -mallista käytetään myös nimiä 2+1 sekä X+Y.

VALMASTA OPPISOPIMUKSEEN

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (VALMA) on niille, jotka haluavat valmennusta ammatilliseen koulutukseen tai oppisopimuskoulutukseen. VALMAn laajuus on 60 osaamispistettä eli noin vuosi. VALMA-koulutuksen suorittaminen tuo sinulle kuusi lisäpistettä yhteishakuun. Kysy lisää alueesi oppisopimustoimistosta.

OPPISOPIMUSTA EDELTÄVÄ HARJOITTELU

Oppisopimusta voi myös kokeilla 1–6 kk kestävällä palkattomalla harjoittelulla yrityksessä, jossa haluat aloittaa oppisopimusopiskelun. Näin tutustut yritykseen ja yrityksen henkilökunta sinuun ilman sitoumuksia. Tutustumisen aikana molemmat osapuolet voivat arvioida, onko oppisopimuksen solmiminen sopiva ratkaisu. Kysy lisää alueesi oppisopimustoimistosta tai -keskuksesta.

Kymppiluokka

Perusopetuksen lisäopetus, eli kymppiluokka on mahdollisuus kehittää opiskelutaitojasi sekä suunnitella tulevaisuuttasi, kuten jatko-opintoja. Oppisopimus voi olla yksi kymppiluokan jälkeinen vaihtoehto.

KOULUTUSSOPIMUS

Lisätietoa tulossa pian.