Nuoren oppisopimus

Teeleidiin rekrytoitu opiskelija oppisopimuksella

Jos olet täyttänyt 15 vuotta, voit opiskella oppisopimuksella. Oppisopimuksen voi aloittaa useilla eri tavoilla, ja siihen voi myös valmentautua.

Oppisopimus sopii nuorille. Aloita vaikka heti peruskoulun jälkeen.

Voit osallistua ammatilliseen koulutukseen valmistavaan koulutukseen tai siirtyä oppilaitosmuotoisesta koulutuksesta oppisopimukseen. Myös koulutussopimus voi olla väylä oppisopimukseen. Tapoja on useita, mikä on sinulle sopivin? Kysy vaihtoehdoista alueesi oppisopimustoimijalta.

OPPISOPIMUS heti peruskoulun jälkeen

Voit aloittaa oppisopimusopiskelun heti saatuasi peruskoulun päätökseen. Oppisopimusopiskelun alaikäraja on 15 vuotta. Katso kuinka oppisopimuspaikkaa haetaan:

AMMATTIOpinnot loppuun työpaikalla – Joustava opintopolku

Sinulla on mahdollisuus hakeutua oppisopimukseen ammattiopistosta.  Voit siis suorittaa ammattiopistossa aloitetun tutkinnon loppuun työpaikalla ja työsuhteessa.  Oppisopimusopiskeluun siirtymistä varten sinulla täytyy olla työpaikka sekä suunnitellusti edistyneet opinnot, jolloin hallitset ammatin perustaidot ja pystyt itsenäiseen työhön työpaikalla. On hyvä suorittaa YTO-aineet (yhteiset tutkinnon osat) ennen siirtymistä oppisopimukseen.

Mikäli olet kiinnostunut opiskelemaan osan tutkinnosta työsuhteessa, on hyvä pyrkiä valitsemaan koulutussopimuspaikat tai esimerkiksi kesätyöpaikat oppisopimusta silmällä pitäen. Voit itse tehdä aloitteen siirtymisestä ottamalla yhteyttä esim. opinto-ohjaajaasi. Oppilaitoksilla voi olla erilaisia ehtoja oppisopimukseen pääsyyn.

Tästä kouluttautumispolusta tai -mallista käytetään myös nimiä 2+1 sekä X+Y.

VALMASTA OPPISOPIMUKSEEN

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (VALMA) on niille, jotka haluavat valmennusta ammatilliseen koulutukseen tai oppisopimuskoulutukseen. Valmentavan koulutuksen tarkotiuskena  on antaa valmiuksia ammatilliseen peruskoulutukseen hakeutumiseen ja sen suorittamiseen sekä vahvistaa myös opiskelijan opiskelu- ja jatko-opintovalmiuksia. VALMAn laajuus on 60 osaamispistettä eli noin vuosi. VALMA-koulutuksen suorittaminen tuo sinulle kuusi lisäpistettä yhteishakuun. Kysy lisää alueesi oppisopimustoimistosta.

OPPISOPIMUSTA EDELTÄVÄ HARJOITTELU
– TYökokeilu

Oppisopimusta voi kokeilla työkokeilulla tai koulutussopimuksella. Koulutussopimus korvaa työssäoppimisen ammattiopistoissa.  Koulutussopimus on koulutuksen järjestäjän ja koulutussopimustyöpaikan välinen kirjallinen määräaikainen sopimus opiskelijan osaamisen hankkimisesta työpaikalla. Koulutussopimuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa eikä saa palkkaa.

Työkokeilussa tutustut yritykseen ja yrityksen henkilökunta sinuun ilman sitoumuksia. Tutustumisen aikana molemmat osapuolet voivat arvioida, onko oppisopimuksen solmiminen sopiva ratkaisu. Kysy lisää alueesi oppisopimustoimistosta tai -keskuksesta.

Kymppiluokka

Perusopetuksen lisäopetus eli kymppiluokka on mahdollisuus kehittää opiskelutaitojasi sekä suunnitella tulevaisuuttasi, kuten jatko-opintoja. Oppisopimus voi olla kymppiluokan jälkeinen vaihtoehto.

Oppisopimuskummi apuna

Tarvitsetko oppisopimuskummia työssäoppimisen ohjaukseen? Ota kummi kaveriksi! Oppisopimuskummit tukevat työpaikalla tapahtuvaa oppimista ja edistävä oppisopimuskoulutusta.