Miten löytää oppisopimuspaikka?

Oppisopimusta varten tarvitaan aina työpaikka, joka oppisopimusopiskelijan tulee löytää itse. Työpaikan löytäminen voi olla haastavaa, mutta löydät sen varmasti olemalla aktiivinen.

Mieti myös, voisiko jokin mahdollisista aikaisemmista harjoittelu-, kesä- tai TET-työpaikoistasi tarjota mahdollisuuden oppisopimusopiskeluun.

Kaikki työnantajat eivät erikseen ilmoita vapaista työpaikoista, joten ota rohkeasti yhteyttä sinua kiinnostaviin yrityksiin ja kerro halukkuudestasi tehdä töitä sekä kouluttautua alalle suorittamalla tutkinto tai sen osa oppisopimuksella.

Ei kannata luovuttaa, vaikka et saisi ensimmäisestä tai toisesta työpaikasta myöntävää vastausta tai pääsisi haastatteluun. Sitkeys kannattaa, ja voi kantaa hedelmää pitkälle tulevaisuuteen.  Moni oppisopimusopiskelija jatkaa samassa työpaikassa tutkinnon suorittamisen jälkeen.

MIKÄ AMMATTI TAI ALA SOPISI MINULLE?

Mieti mikä ammatti tai ala kiinnostaa sinua ja missä olisit hyvä. Kun oma ala on löytynyt, ryhdy tuumasta toimeen etsimällä työpaikkoja. Soita, laita sähköpostia, käy paikan päällä. Jos oman alan löytyminen mietityttää, testaa mille alalle sopisit ja mikä olisi juuri sinulle hyvä ammatti.

 

Miten löydän työpaikan oppisopimusta varten?

1. CV ja työhakemus

Valmistele CV ja hakemus huolella. CV lähetään usein työhakemuksen liitteenä ja siitä käytetään usein nimitystä ansioluettelo. Ansioluettelossa on tarkoitus antaa kuva osaamisestasi, kuten aiemmista työsuhteista. CV:n voi tehdä, vaikka aikaisempaa työkokemusta ei olisikaan. Voit silloin kirjoittaa esim. kiinnostuksenkohteistasi ja harrastuksista.  Saat apua hyvän hakemuksen ja CV:n koostamiseen verkosta. Voit kertoa hakemuksessasi, miksi haluat hakemaasi yritykseen töihin ja miksi haluat opiskella oppisopimuksella.

2. Etsi työpaikkaa netistä ja somesta

Kysy rohkeasti tuttaviltasi ja sukulaisiltasi, käytä kaikkia kontakteja. Löydät työpaikkailmoituksia myös sosiaalisen median kanavista kuten LinkedInistä, Facebookista ja Twitteristä. Seuraa Facebookissa vaikkapa Duunitorin ylläpitämää Oppisopimustyöpaikat-ryhmää. Myös Oppisopimus.fi julkaisee oppisopimustyöpaikkailmoituksia Facebook-sivustollaan.

Voit seurata Facebookissa myös oman alueesi avoinna olevia työpaikkoja, joita listaa esimerkiksi Avoimet työpaikat Helsingissä -ryhmä. Seuraa myös oman alueesi oppisopimistoimiston Facebook-sivua, jonka kautta saat ajankohtaista lisätietoa oppisopimusopiskelusta.

3. Työmarkkinatori näyttää avoimet oppisopimuspaikat

Nettisivusto https://tyomarkkinatori.fi/ tiedottaa avoimista työpaikoista ympäri Suomen. Löydät oppisopimusopiskelijoille tarkoitetut työpaikkailmoitukset seuraavalla tavalla:

  1. Klikkaa itsesi sivustolle ja klikkaa suoraan ”näytä työpaikat”
  2. Avaa seuraavalta sivulta ”Enemmän hakuehtoja
  3. Avaa valikko ”Palvelussuhde” ja valitse sieltä Oppisopimus
  4. Voit antaa muitakin hakuehtoja tai voit samantien klikata Näytä työpaikat, jolloin saat kaikki avoimet oppisopimuspaikat.

Työmarkkinatori näyttää kaikki palvelussa olevat avoimet oppisopimuspaikat ympäri Suomen. Aloitussivulla voit rajata haun koskemaan esimerkiksi lähialueesi oppisopimuspaikkoja. Käytä sivustoa kätevästi myös mobiilissa.

4. TE-toimisto mukana työnhaussa

Voit pyytää apua työnhakuun alueesi TE-toimistosta. Jos et pääse paikan päälle, TE-toimiston Oma asiointi -nettipalvelu mahdollistaa työnhakuilmoituksen jättämisen ilman käyntiä toimistolla.

Työtön työnhakija voi hakeutua TE-toimiston kautta työkokeiluun, jossa pääsee kokeilemaan itseä kiinnostavaa alaa käytännössä. Onnistunut työkokeilu voi johtaa oppisopimuksen solmimiseen. Myös TE-toimiston palkkatukityön kautta on mahdollista edetä oppisopimukseen. Kysy lisää alueesi TE-toimistolta.

5. Yhteydenotto yritykseen

Kun otat yhteyttä yritykseen, voit paitsi kertoa itsestäsi ja osaamisestasi myös ehdottaa tapaamista.

Voit tulostaa alla olevan ohjeen työnantajaa varten. Ota se mukaan haastatteluun tai tapaamiseen.

6. Kun pääset työhaastattelun tai saat työpaikan

Ota yhteyttä alueesi oppisopimuskoulutuksenjärjestäjään viimeistään silloin, kun haastattelu tai työpaikka varmistuu. Oppisopimuskoulutuksenjärjestäjä auttaa sinua tästä eteenpäin.